h

Comité oud-mijnwerkers Limburg in actie!

17 april 2007

Comité oud-mijnwerkers Limburg in actie!

Zaterdag 7 april stond een delegatie van het afdelingsbestuur samen met dhr. Harry Bonnie (oud mijnwerker) op het raadhuisplein om handtekeningen te verzamelen om het AZL te motiveren tot:

* Een eenmalige uitkering aan de oud-mijnwerkers of hun weduwen
* Een financiële investering in het ‘Nederlands Mijnmuseum in oprichting’ dat oud-mijnwerkers in willen richten in de Schachtgebouwen van de ON I.

Recentelijk werd duidelijk dat AZL, beheerder van de mijnwerkerspensioenen, voor maar liefst 65 miljoen euro overgenomen wordt door ING. De mijnwerkers stonden aan de wieg van het te-genwoordige miljoenenbedrijf. De 65 miljoen die de verkoop van het AZL vrijmaakt moet vol-gens vele oud-mijnwerkers direct besteed worden aan een directe uitbetaling aan henzelf. Juist omdat aan de hoogte van hun pensioen een en ander schort.

Nu heeft president-commissaris Harry Pennings van het AZL hier een eigen kijk op. Deze vindt dat het geld besteedt moet worden aan maatschappelijk nut: een leerstoel “pensioenen” of aan het creëren van banen middels een injectie in een zonnepanelenfabriek. De huidige mijnwerkers zouden geen recht hebben op dit geld aangezien er geen bijdrage van hen mee gemoeid was.

Nog steeds wordt door witte-boordenbestuurders, die het zwarte mijnverleden graag onder de groene zoden stoppen, te weinig waardering uitgedrukt in concrete daden. Mijnwerkers hebben enorme fysieke bijdragen geleverd en bij de “herstructurering” werden ook nog eens psychische wonden opengereten door bedrijven te spekken die subsidies afroomden en vervolgens met de Noorderzon vertrokken.

Het inwilligen van beide maatregelen voorgesteld door het actiecomité zou getuigen van groot respect voor de beroepsgroep, waaraan het AZL haar bestaansrecht verleende. De Landgraafse SP steunt het actiecomité oud Mijnwerkers Limburg, dat bestaat uit oud mijnwerkers en sympa-thisanten uit de hele provincie, om recht te doen aan de oorsprong van het AZL.

Het was hartverwarmend om te ervaren op hoeveel steun de koempels onder de Landgraafse bevolking konden rekenen. Binnen een paar uur waren er al bijna 600 handtekeningen geplaatst. Bij tijd en wijle stonden de mensen zelfs in de rij om een handtekening te kunnen zetten. De actie was een groot succes! www.mijnwerkerspensioenen.nl

Tot nog toe werden al vele duizen-den handtekeningen in korte tijd opgehaald door het actiecomité oud-mijnwerkers Limburg. Dit weekend ging ook de internetsite van het actiecomité Mijnwerkers-pensioenen de lucht in.

www.mijnwerkerspensioenen.nl is de digitale mogelijkheid om steun te verlenen aan de actie van de oud-mijnwerkers. Want AZL-poen is Koempelpensioen!

Ook in de komende week zullen er weer handtekeningen worden opgehaald door het actiecomité. Komende donderdag zal er een delegatie te zien zijn op de markt in Op de Kamp en komende vrijdag zal de markt in Ubach over Worms bezocht gaan worden.

U bent hier