h

Kom in actie voor een pensioen zonder bijsmaak

22 maart 2007

Kom in actie voor een pensioen zonder bijsmaak

Het tv-programma Zembla onthulde dat Nederlands pensioengeld wordt geïnvesteerd in fabrieken die landmijnen maken, clustermunitie produceren, kinderarbeid gebruiken en het milieu verwoesten. Het gaat daarbij om zeer grote pensioenfondsen als ABP, PGGM, het Spoorwegpensioenfonds en het Shell pensioenfonds. De SP komt hiertegen in actie en vraagt iedereen om een pensioen zonder bijsmaak te eisen!

Pensioengeld van bijna iedereen wordt belegd in bedrijven over de hele wereld. “De hoogte van de winst is belangrijker dan het soort bedrijf waar het geld in gaat.” Dat werd letterlijk gezegd door een van de leidende mensen van het ABP. Of er nu landmijnen mee gemaakt worden of hele landen worden ontbost, zal hen een zorg zijn. De SP is er van overtuigd dat bijna iedereen een goed pensioen wil, maar zonder bijsmaak. Een fijne oude dag, maar zonder dat daar kinderarbeid of dood en verderf aan ten grondslag ligt. De SP eist dat het kabinet de fondsen dwingt alle investeringen openbaar te maken. En wij willen een wettelijk verbod op investeringen door pensioenfondsen in clustermunitie en landmijnen. En wij vragen het publiek om nu een brief te sturen aan de verenigingen van pensioenfondsen. Zij vertegenwoordigen alle 600 pensioenfondsen. Laat hen weten dat het afgelopen moet zijn!

Krista van Velzen,
Tweede Kamerlid SP

U bent hier