h

Coalitievorming Limburg: CDA wil niet met SP praten

18 maart 2007

Coalitievorming Limburg: CDA wil niet met SP praten

18-03-2007 Herman Vrehen (CDA) heeft de SP vrijdagavond laten weten niet verder te willen praten over de coalitievorming. Dit terwijl de coalitieonderhandelingen nog niet eens van start zijn gegaan. De SP, grote winnaar van de Statenverkiezingen, is zéér teleurgesteld over de houding van het CDA aangezien de SP nadrukkelijk heeft aangegeven serieus met het CDA om de tafel te willen gaan zitten.

SP-voorman Felix van Ballegooij: "Ik ben boos en begrijp niks van deze opstelling. Bijna één op de vijf Limburgers hebben voor de SP gekozen. De uitslag maakt duidelijk dat de kiezer een ander beleid wil. De kiezers worden door het CDA geschoffeerd nu het CDA niet eens met de SP wil praten. Het CDA legt de boodschap van de Limburgers gewoonweg volledig naast zich neer.”

‘Als de SP wil regeren, moet ze water bij de wijn doen,’ was een veelgehoorde uitspraak na het bekend worden van de verkiezingsuitslag op 7 maart. Van Ballegooij: “We hebben herhaaldelijk aangegeven, dat wij daartoe bereid en dat met de SP te praten valt. Maar wat kan ik doen, als het CDA de deur dicht houdt en niet eens wíl praten? Voorafgaand aan de verkiezingen maakte de provincie zich nog zorgen over de opkomst, de houding van het CDA zal hier over vier jaar zeker geen positief effect op hebben.”

Het CDA beroept zich in haar oordeel op een kort oriënterend gesprek (waarin niet eens over de inhoud werd gesproken) met de SP vlak na de verkiezingen en een kort statendebat dat er afgelopen donderdag gevoerd werd om de uitslag te duiden. De SP zou een onvoldoende realistische financiering hebben voor haar plannen. Van Ballegooij: “Onzin. De provincie beschikt over ruim voldoende middelen en bovendien wil de SP haar punten gefaseerd doorvoeren. Over daaruit voortvloeiende begrotingsvraagstukken kan en moet onderhandeld worden op met name inhoud maar juist dat wil het CDA blijkbaar niet. Dat doet eenvoudigweg letterlijk en figuurlijk de deur dicht. Kortom: een zeer teleurstellende houding van het CDA. Niet alleen voor de SP, maar vooral voor de kiezer die door deze houding van

U bent hier