h

SP wil Landgraafse puisten camoufleren met gras en kunst

31 augustus 2006

SP wil Landgraafse puisten camoufleren met gras en kunst

Verloederde plekken in Landgraaf moeten – desnoods tijdelijk – opgeknapt worden, vindt de SP in deze gemeente. Maar omdat het er schrikbarend veel zijn volgens fractievoorzitster Jeanny Berg en raadslid Ben Rewinkel zijn de twee gisteren naar burgemeester Bert Janssen en wethouder Freed Janssen (GBBL) gegaan.

Het onkruid staat ruim een halve meter hoog rondom een paar bekladde muren. Ooit komt hier aan de Hoogstraat de residentie Almenara. Maar tot die tijd ligt het terrein er met een dakloos bouwsel armoedig bij. Een typisch voorbeeld van de vele ‘puisten’ in Landgraaf die de SP omschrijft in haar rapport ‘De dalen van het recreatief hoogtepunt’. “Ook als ergens in de toekomst gebouwd wordt, kun je een plek toch tijdelijk een vriendelijke uitstraling geven”, zegt Berg. Zaai wat gras en zet een bankje neer of maak er een gelegaliseerde graffitiplek van. Maar ook de academie voor beeldende kunsten heeft misschien leuke ideeën, oppert de SP. Een ander voorstel is om particulieren en projectontwikkelaars te belonen als ze snel slopen en een plek, ook vóórdat de nieuwbouw begint, toonbaar maken. “Je kunt dan denken aan een snellere afhandeling van de vergunningen. Wie dit niet doet, zou je via een vordering misschien alsnog kunnen dwingen”, zegt Rewinkel. Hij voegt hieraan toe dat Landgraaf zichzelf het recreatief hoogtepunt van Nederland noemt. “Maar al deze plekken zijn toch echte dieptepunten langs de doorgaande wegen en in de wijken.” Burgemeester Janssen juicht de oplossingen van de SP –tevens als initiatiefvoorstel ingediend- toe. “In het rapport staan plekken die voor mij nieuw zijn, maar ook veel locaties die al bekend waren. Toch hebben we daar als gemeente niet eerder actie tegen kunnen ondernemen omdat het vaak om particuliere eigendommen gaat. Maar misschien krijgen we nu de handvaten om dit voortaan wel te kunnen.”
Wethouder Janssen is het met de burgemeester eens en stelt voor om bij een rondgang door de gemeente op 30 september ook dergelijke plekken te bezoeken.


In het artikel “Oorlog tegen graffitispuiters” in het Limburgs Dagblad van 1 september 2006 geeft wethouder Janssen aan: “We gaan bekijken of op een van deze plekken een legale graffitiwand kan komen.”


U bent hier