h

Slot Schaesberg

2 juli 2014

Slot Schaesberg

Onze raadsfractie (Marc, Irma en John) hebben een werkbezoek gebracht aan Slot Schaesberg .

In het bezoekerscentrum in de voormalige lagere school in de Kakert werden we ontvangen door de enthousiaste projectleider Aryan Klein.  Hij gaf veel informatie en inzicht over de aanstaande plannen en het doel van de stichting Landgoed Slot Schaesberg. Kort samengevat is het plan is om de ruïne van het kasteel en boerderij te herbouwen. Dat proces van herbouwen is het feitelijke doel, een lange periode waar mensen een vakopleiding krijgen en/of vaardigheden aangeleerd krijgen die je als toekomstig werknemer op een andere plek nodig hebt.

 Projectleider Aryan Klein wil namens het stichtingsbestuur het Slot Schaesberg uitbouwen tot een opleidingscentrum voor echte ambachtslieden. Een plek waar mensen een ambacht kunnen leren en met deze kennis en vaardigheden ook elders gebouwen kunnen herstellen en/of herbouwen. Restauratieprojecten zullen er immers altijd zijn in Nederland maar ook elders in de wereld.

Bezoekers zullen zich op een bouwplaats uit het jaar 1550 wanen. Ze kunnen er rondlopen, iets drinken, voor kinderen is er speelgelegenheid en er is begonnen met het aanleggen van een echte historische heemtuin waar men de oogst van kan kopen. Ook zal er een levend erfgoedboerderij komen, een soort kinderboerderij met dieren zoals ze er vroeger uitzagen. Zo snel mogelijk wordt publiek toegelaten om te kijken hoe de stenen gebakken worden, ijzer gesmeed etc.

Er zijn tot nu toe ongeveer 50 lokale bedrijven betrokken bij het hele plan. Er lopen 7 stagiaires van de Hogeschool Zuyd en 30 van het Arcuscollege. Per dag zijn er 50 mensen bezig met het plan, als stage of als vrijwilliger. Medewerkers van VDL Nedcar, nu nog even boventallig, hebben om het 6 hectare grote terrein een hekwerk geplaatst.

Het project Slot Schaesberg is zo uniek dat het een plaats gaat krijgen in de IBA. IBA Parkstad (looptijd tot 2020) kun je zien als een laboratorium op Parkstadniveau voor vernieuwende ideeën en toonaangevende projecten.

Het is duidelijk zichtbaar dat er op het terrein van de ruïne gewerkt wordt. U ziet het op de foto’s. Er is opgeruimd, een omheining gebouwd, een stuk slotgracht leeggepompt, een toegangswal aangelegd, de toren verstevigd en een trap er in aangebracht en nog veel meer. U kunt zelf een bezoek brengen aan het bedrijfscentrum aan het Jan de Witplein, u bent er van harte welkom.

U bent hier