h

Het sociale domein, JGZ, WMO, etc

15 oktober 2014

Het sociale domein, JGZ, WMO, etc

Dinsdag 14 oktober was het debat over het hele sociale domein in de gemeente Landgraaf. Alle decentralisaties vallen daaronder. Er moesten dus beslissingen worden genomen over hoe wij in Landgraaf vanaf 1 januari, om zullen gaan met mensen die behoefte hebben aan zorg en hoe we dat gaan doen met stukken minder geld vanuit het Kabinet. Raadslid Irma Koopman deed het woord.

Allereerst wil de SP opmerken dat we niet achter de bezuinigingen van het Kabinet op de zorg staan. De overheveling en bezuiniging van de WMO in 2007 heeft nu al tot nijpende situaties en heel veel werkloze thuishulpen geleid. De bezuinigingen die nu ook de Jeugdzorg, de WMO, de WSW, bijstandsgerechtigden en nog veel meer mensen gaan raken zijn wat de SP niet noodzakelijk. Andere politieke keuzes hadden gemaakt kunnen worden.
Echter nu dit kabinet ze toch doorzet zullen we er voor moeten zorgen dat de meest afhankelijke mensen in Landgraaf de hulp krijgen die ze nodig hebben. En dat gaat moeilijk worden.

Kaders stellen (dat is de taak van de Raad) is moeilijk bij zo'n ingewikkeld Beleidsplan en met gevolgen die we nog niet helemaal kunnen overzien. We zijn als SP dan ook niet blij dat het kabinet deze wetten (WMO, Participatiewet en Jeugdzorg) zo overhaast heeft doorgedrukt. Daarom zijn we blij dat de leidende principes de beleidsuitgangspunten vormen, zo kunnen we gaandeweg leren van de ervaringen en de aanpak dan kunnen bijstellen. De kaders niet te strak stellen zodat de wijkteams de mogelijkheid hebben mensen beter te helpen. Wijkteams die dichtbij de mensen staan en zelf genoeg kennis en ervaring hebben om vast te stellen welke hulp op dat moment nodig is, was al lang een wens van de SP. Alleen op die manier krijg je echt maatwerk en krijgen mensen precies de zorg die ze nodig hebben. Echter met het minimale budget dat met deze wetten vanuit het Rijk komt zal echt maatwerk een grote uitdaging zijn.

Het zal een enorme omslag zijn voor onze burgers dat waar ze vroeger recht op hulp hadden, ze nu eerst zelf moeten proberen hulp te vinden en pas daarna een beroep kunnen doen op de gemeente. Daar waar ze eerst professionele hulp kregen, ze nu veelal afhankelijk worden van familie, buren, vrienden en vrijwilligers en pas een beroep doen op gemeenschappelijke middelen als er geen andere mogelijkheid is.
Het zal ook een omslag zijn voor alle andere burgers dat ze mensen in hun omgeving moeten gaan helpen. De communicatie met de burgers heeft slechts zeer beperkt plaatsgevonden. Begrijpelijk want het Kabinet veranderd nog wekelijks zaken, maar de SP hoort van veel bezorgde burgers hoe onzeker ze zijn. Het is nu echt tijd om de burgers te informeren.

Graag wil de SP-fractie het College de complimenten geven voor de menselijke aanpak die het heeft gehanteerd. Bij de duiding van de verkiezingsuitslag was dat ook de bindende factor van deze 6 partijen. Uit alles in dit stuk blijkt het belang voor de burgers van Landgraaf……het gaat natuurlijk ook over geld en cijfers, maar het stuk gaat voornamelijk over mensen, hun zorgbehoefte en hoe we die gaan invullen en daar zijn we erg blij mee.

Wat is er bereikt:

  • respijtzorg is opgenomen, om mantelzorgers die het even niet meer aankunnen te ontzien.
  • categoriaal toekennen van de oude WtcG gaat niet, maar de procedure wordt wel zeer laagdrempelig.
  • instandhouding van klankbordgroep vanuit Raad waarin zeer regelmatige terugkoppeling en monitoren hoe het gaat
  • Asschergelden zijn aangevraagd om de ontslagen van thuishulpen zoals elders in het land te verzachten
  • een opmerking over Eigen Bijdrage om mensen bewust te maken van hoogte van zorgkosten zal aangepast worden
  • informatiebijeenkomsten worden snel gegeven
  • privacy van onze burgers wordt gewaarborgd, ook bij de wijkteams
  • er zal op alle gebieden maatwerk worden geboden, bij de bijstand en bij de zorg
  • met de tegenprestatie zal zeer mild worden omgegaan om straffen te vermijden. Wel gaat ISD BOL mensen sterk stimuleren om iets te doen, mantelzorgen of vrijwilligerswerk.

De SP-fractie is het met de adviesraad WMO eens dat er nu heel veel op de gemeente afkomt, bijna teveel om te overzien. We waarderen het vele voorbereidend werk dat is gedaan door werkgroepen, adviesraden, ambtenaren en wethouders en zullen de vinger aan de pols houden!

U bent hier